Speltakken

Jeugdleden worden, afhankelijk van hun leeftijd, ingedeeld bij een van de speltakken: Bevers (4-7  jaar)Welpen (7-11 jaar), Verkenners (11-15 jaar) of Wildevaart (16-18 jaar). Voor de Verkenners en Wildevaart bestaat het programma op zaterdagmiddag voornamelijk uit zeilen en andere activiteiten op en rond de Mookse plassen. Voor de jongste groep, de Bevers, wordt twee keer per maand een bijeenkomst georganiseerd op zaterdagochtend waarbij kinderen spelenderwijs kennismaken met scouting en het verhaal rondom Hotsitonia. Voor de Welpen wordt elke zaterdagmiddag een opkomst rond de blokhut in Nijmegen en de daaromheen liggende bossen georganiseerd. De Welpen worden door middel van spellen, instructies en activiteiten o.a. spelenderwijs bekend gemaakt met het leren zeilen. Vanaf 11 jaar wordt er begonnen met de theorie- en praktijkopleiding volgens het CWO-systeem.

 

bevers-stuiter-scouting
4-7 jaar

7-11 jaar

11-15 jaar

15-18 jaar

 

Tijdens de programma’s van alle speltakken staan de kernwaarden samenwerken, avontuur, respect voor elkaar en de leefomgeving, zelfstandigheid en zelfontplooiing centraal. De programma’s zijn erop gericht dat, naarmate de kinderen ouder worden, de begeleiding afneemt en de zelfstandigheid toeneemt.

Vanaf 18 jaar is het mogelijk om actief te worden als leiding, zij hebben de verantwoordelijkheid voor het organiseren van opkomsten, extra activiteiten, weekend- en zomerkampen. Het bestuur en de beheerstichting  zijn verantwoordelijk voor de financiën, het klimaat binnen de groep en beheer van locaties en materiaal. De werkgroep ondersteunt waar nodig bij het onderhoud van locaties en materiaal, het organiseren van activiteiten, enz.